Kinga Gajewska jest świetną kucharką. Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, że ukończyła np. kurs gotowania kuchni włoskiej „Bella Italia”. Potrawy, które nauczyła się gotować mogą przyprawić o zawrót… podniebienia: krewetki z czosnkiem peperoncini, risotto z szafranem, okoń morski w pomidorach, grillowany łosoś cytrynowo-pomarańczowy czy panna cotta z truskawkami. Z okazji świąt poprosiliśmy posłankę o podzielenie się z nami wielkanocnym przepisem. Polityk nie zawiodła i przysłała nam wspaniałe danie!
ZOBACZ TAKŻE: Najnowsza prognoza pogody na Wielkanoc. Wszystko jest jasne. Nie będziecie zachwyceni!
- To mój popisowy przepis, który uwielbiają robić i jeść dzieci! - zachwalała Gajewska.
A o to przepis:
Składniki:
- 10 jaj
- 4 czubate łyżki majonezu
- 50 g tłustej kiełbaski
- 20 g boczku
- 20 g szynki
- Pół pomarańczy
- 3 rzodkiewki
- Pieprz
- Sól
Ugotuj jaja na twardo. Po ostudzeniu obierz starannie ze skorupek i przetnij jaja na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka. Wsadź żółtka do miski i zmiel całe mięso. Połącz wszystko z majonezem i przyprawami. Z farszu zrób kule i uzupełniaj formy z białka (robienie kulek to zadanie dla dzieci, więc trochę farszu zostanie zjedzone). Na końcu najlepiej ozdobić rzodkiewką i kawałkami pomarańczy.