Zbigniew Derdziuk złożył dymisję ze stanowiska prezesa ZUS: poszło o mobbing, kontrole NIK?

2015-02-06 13:46

Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Zbigniew Derdziuk podał się w piątek do dymisji. Swoje stanowisko piastował od 2009 roku. Derdziuk napisał w oświadczeniu, że "swoją misję w ZUS uważa za wypełnioną, a cele, które sobie postawił, za zrealizowane".

Zbigniew Derdziuk podjął w piątek decyzję o rezygnacji z funkcji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Funkcję prezesa ZUS pełnił od 2 października 2009 roku. O Derdziuku i jego zarobkach w ZUS-ie pisaliśmy już wcześniej. Zbigniew Derdziuk co miesiąc zgarniał ok. 20 tys. zł za szefowanie w ZUS-ie. Postanowił sobie dorobić i zasiadł w radzie nadzorczej PZU, za co w ubiegłym roku zgarnął okrągłe 120 tys. zł.

Zbigniew Derdziuk jest absolwentem Instytutu Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego. Podyplomowo ukończył studia z zakresu organizacji i zarządzania prowadzone przez Instytut Organizacji i Zarządzania w Przemyśle ORGMASZ. W latach 2006-2007 i w 2009 roku był wiceprezesem zarządu Banku Pocztowego S.A. Był również sekretarzem stanu i zastępcą szefa Kancelarii Premiera Rady Ministrów w rządzie Jerzego Buzka. Derdziuk pełnił funkcję sekretarza stanu w rządzie Kazimierza Marcinkiewicza.