Tak minister Wójcik wałkuje mazurka [ZDJĘCIA]

2017-04-14 4:00

Mazurek to tradycyjny wypiek goszczący na wielkanocnych stołach Polaków. Nie może go zabraknąć! Tylko jak go zrobić? Specjalnie dla Czytelników "Super Expressu" ciasto przygotował wiceminister sprawiedliwości Michał Wójcik (46 l.). Polityk udowodnił, że nawet ktoś, kto nie zagląda do kuchni zbyt często, da sobie radę z poczciwym mazurkiem!

Do wypieku potrzebne są: 200 g mąki pszennej oraz 50 g ziemniaczanej, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 150 g masła i jedno jajko. Po zagnieceniu ciasto należy zaś odłożyć do lodówki - i najtrudniejsza część gotowa! Do masy zaś wystarczy puszka gotowanego przez 2 godziny słodkiego mleka skondensowanego i. garść wyobraźni. Ta przyda się bowiem do dekorowania: migdałami czy orzechami włoskimi. - Ponieważ z racji obowiązków w domu jestem częściej gościem niż domownikiem, bardzo rzadko udzielam się w kuchni. Ale zdarza mi się pomagać córce, która robi genialne torty - zdradza nam wiceminister. - Wykonanie mazurka to naprawdę prosta sprawa, a pieczenie to też świetny relaks, który polecam - dodaje.

Zobacz także: WPADKA rzeczniczki NOWOCZESNEJ: Wymyśliła najdłuższy na świecie tunel w Szczecinie...