Rząd uderza w najuboższych - Kolejne podwyżki VAT

i

Autor: Artur Hojny

Rząd uderza w najuboższych Polaków. Rośnie VAT na napoje owocowe [TABELA PODWYŻEK]

2018-12-20 6:13

Resort Finansów przedstawił projekt zmian stawek podatku od towarów i usług. Wprowadzenie wyższej stawki VAT z 5 proc. na 23 proc. ma objąć napoje i nektary, które zawierają co najmniej 20 proc. soku owocowego lub warzywnego. Co to oznacza? Z szacunków Krajowej Unii Producentów Soków wynika, że Polacy i cała branża zapłacą 450 mln zł w postaci nowego obciążenia.

Eksperci zgodnie twierdzą, że zmiana stawki uderzy w sadowników, producentów nektarów i napojów owocowych lub warzywnych oraz najuboższych Polaków. Warto zaznaczyć, że na tle innych krajów europejskich, Polacy kupują relatywnie dużo soków, nektarów i napojów owocowych.

Napoje zawierające 20 proc. soku wybierane są przez klientów często ze względu na atrakcyjną cenę. Jak zaznacza Krajowa Unia Producentów Soków, wzrost podatku na napoje owocowe mija się z celem. Trend zdrowotny akcji zostanie odwrócony, ponieważ Polacy będą kupować tańsze i mniej wartościowe produkty. Co więcej, resort równocześnie zapowiedział obniżenie VAT do 5 proc. dla produktów takich jak: ciastka, wafle, chipsy i krakersy, wspierając konsumpcję produktów wysoko przetworzonych.

Tabela podwyżek:

Nazwa Było Będzie
Nektar z czarnej porzeczki 3,50 zł 4,10 zł
Sok z aronii 5,30 zł 6,20 zł
Nektar z wiśni 4,60 zł 5,40 zł
Sok marchwiowy 2,50 zł 2,90 zł
Sok jabłkowy 3,50 zł 4,10 zł

nektar z czarnej porzeczki 3,50 zł 4,10zł
sok z aronii 5,30 zł 6,20 zł
nektar z wiśni 4,60 zł 5,40 zł
sok marchwiowy 2,50 zł 2,90 zł
sok jabłkowy 3,50 zł 4,10 zł

To także potężny cios dla sadowników! Obecnie w Polsce obserwujemy potężną nadprodukcję owoców i kluczowe jest zagospodarowanie każdej tony produktów rolnych. Zmiana stawek VAT na napoje zmniejszy zapotrzebowanie branży na owoce nawet o 190 tys. ton. Zmiana wyjątkowo dotkliwa będzie dla producentów jabłek i zagęszczonego soku z tych owoców, a także dla producentów soków z czarnej porzeczki, wiśni, aronii, czy marchwi. Wszystko dlatego, że z owoców tych, z uwagi na wysoką kwasowość, nie można wyprodukować soku stuprocentowego bez dodatku cukru.

Nasi Partnerzy polecają