Eksperci zgodnie twierdzą, że zmiana stawki uderzy w sadowników, producentów nektarów i napojów owocowych lub warzywnych oraz najuboższych Polaków. Warto zaznaczyć, że na tle innych krajów europejskich, Polacy kupują relatywnie dużo soków, nektarów i napojów owocowych.
Napoje zawierające 20 proc. soku wybierane są przez klientów często ze względu na atrakcyjną cenę. Jak zaznacza Krajowa Unia Producentów Soków, wzrost podatku na napoje owocowe mija się z celem. Trend zdrowotny akcji zostanie odwrócony, ponieważ Polacy będą kupować tańsze i mniej wartościowe produkty. Co więcej, resort równocześnie zapowiedział obniżenie VAT do 5 proc. dla produktów takich jak: ciastka, wafle, chipsy i krakersy, wspierając konsumpcję produktów wysoko przetworzonych.
Tabela podwyżek:
Nazwa | Było | Będzie |
Nektar z czarnej porzeczki | 3,50 zł | 4,10 zł |
Sok z aronii | 5,30 zł | 6,20 zł |
Nektar z wiśni | 4,60 zł | 5,40 zł |
Sok marchwiowy | 2,50 zł | 2,90 zł |
Sok jabłkowy | 3,50 zł | 4,10 zł |
nektar z czarnej porzeczki 3,50 zł 4,10zł
sok z aronii 5,30 zł 6,20 zł
nektar z wiśni 4,60 zł 5,40 zł
sok marchwiowy 2,50 zł 2,90 zł
sok jabłkowy 3,50 zł 4,10 zł
To także potężny cios dla sadowników! Obecnie w Polsce obserwujemy potężną nadprodukcję owoców i kluczowe jest zagospodarowanie każdej tony produktów rolnych. Zmiana stawek VAT na napoje zmniejszy zapotrzebowanie branży na owoce nawet o 190 tys. ton. Zmiana wyjątkowo dotkliwa będzie dla producentów jabłek i zagęszczonego soku z tych owoców, a także dla producentów soków z czarnej porzeczki, wiśni, aronii, czy marchwi. Wszystko dlatego, że z owoców tych, z uwagi na wysoką kwasowość, nie można wyprodukować soku stuprocentowego bez dodatku cukru.