Jarzyny podrożały od kilkudziesięciu do nawet kilkuset procent! Przykładowo kilogram cebuli na rynku hurtowym kosztuje aż 2,20 zł, a rok temu płaciliśmy za nią tylko 60 groszy! Co spowodowało taki wzrost cen? – W lutym zazwyczaj obserwujemy wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały do wysokości bardzo rzadko spotykanych o tej porze roku – podało w komunikacie biuro prasowe giełdy w Broniszach.
W sklepach i na bazarach ceny bardzo wzrosły, tymczasem eksperci ostrzegają, że może być jeszcze gorzej. – Były słabsze zbiory w zeszłym roku. Rosną też koszty pracowników czy dowiezienia warzyw do klienta. No i prąd, który dla przedsiębiorców od zeszłego roku zaczął drożeć. Brutalnie trzeba powiedzieć, że niestety na razie na bazarach będzie tylko drożej – tłumaczy „Super Expressowi” ekonomista Marek Zuber (47 l.).