Kiedy rozpoczęła studia w Londynie zaczęła zajmować się sprawą na poważnie i postanowiła posiąść skomplikowaną wiedzę dotyczącą parzenia herbaty. Nauka trwała kilka lat i zakończyła się sukcesem – Scheuring-Wielgus zrobiła certyfikat "Master in Tea" u jednego z najlepszych londyńskich kiperów!
Przyznaje, że nie jest w stanie pić normalnej herbaty, a w kawiarniach i restauracjach kelnerzy nie mają z nią lekkiego życia. - Jestem nieznośna. Rzadko kiedy w lokalach parzy się herbatę tak jak trzeba – przyznaje Scheuring-Wielgus i dodaje, że zaparzyłaby dobrą herbatę wszystkim posłom, ale w Sejmie nie ma do tego warunków, ani czasu…
Jak parzyć herbatę:
Herbata czarna
Temperatura parzenia : 100ºC
Czas parzenia : od 3 do 5 minut- krócej parzona pobudza, dłużej - odpręża
Herbata zielona
Temperatura parzenia : 60ºC – 80ºC
Czas parzenia : do 3 minut- dłuższe parzenie powoduje jej gorzki smak
Te same liście można parzyć do trzech razy.