Od cebuli po bakłażany – ceny niemal wszystkich najpopularniejszych warzyw idą w górę, dając nam mocno po kieszeni. Drożyzna trzyma mocno – przyzwyczailiśmy się do skoków cen masła, czy jaj, jednak ceny warzyw, będących przecież podstawą zdrowej diety, nie chcą się ustabilizować.
- Obserwujemy lawinowo rosnące ceny warzyw, szczególnie importowanych z krajów basenu Morza Śródziemnego. Importerzy tłumaczą to zjawisko nagłym atakiem zimy w Hiszpanii, Grecji i Turcji – podaje biuro prasowe giełdy w Broniszach.
A co z krajowymi warzywami? Okazuje się, że przyczyna drożyzny na polskim rynku pozostaje bez zmian. To ubiegłoroczna susza. - Wielokrotnie wspominaliśmy o niskich ubiegłorocznych zbiorach w kraju i w Europie. Wynikiem powyższego obserwowane są nawet czterokrotne wzrosty cen w porównaniu do roku poprzedniego – czytamy w informacji.
Doszło do tego, że pietruszka jest droższa od masła (200-gramowa kostka kosztuje obecnie średnio 5,49 zł), a por od chleba (1 kg chleba to przeciętnie 3,15 zł)...
Styczeń 2018 - Styczeń 2019
Bakłażan 8 zł => 12 zł
Cukinia 6 zł => 11 zł
Kalafior (szt.) 5,5 zł => 7,5 zł
Cebula 1,20 zł => 2,30 zł
Marchew 1 zł => 1,60 zł
Por 2 zł =>4,19 zł
Pietruszka 3,50 zł => 8 zł
Sałata lodowa (szt.) 3 zł => 5 zł
Ziemniaki 1,29zł => 1,83 zł