Uwielbiają ją mali i duzi, skutecznie poprawia humor, no i jest zdrowa! Co tu dużo mówić – to niekwestionowana królowa słodyczy! Czy niebawem stanie się towarem luksusowym – nie tylko ze względu na cenę, ale i dostępność?
Jakiś czas temu badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego bili na alarm, że rośliny kakaowca, z których robi się czekoladę, mogą zupełnie wyginąć do 2050 roku. Winne jest oczywiście ocieplenie klimatu.
Zanim to nastąpi, musimy mierzyć się z szalejącymi cenami. Obecnie za tabliczkę czekolady płacimy średnio 3,57 zł. Tak drogo nie było od lat. Dla porównania, cena tej samej czekolady na początku 2009 roku wynosiła 2,56 zł. Przed rokiem było to zaś 2,88 zł.
- Jakieś znaczenie mogą mieć oczywiście ceny cukru, czy susze, powodzie na terenach upraw. Moim zdaniem głównie jednak chodzi o działania spekulantów, którzy dążą do tego, by te ceny wzrosły – uważa Marek Zuber (47 l.), ekonomista.
Anna Olszewska z Poradni Odchudzania i Odżywiania Dietopraktyka w Białymstoku:
Czekolada, dzięki zawartym w niej flawonoidom, korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu. Poprawia nam nastrój, zwiększa koncentrację, usprawnia funkcje poznawcze i zdolności matematyczne. Oprócz tego obniża ryzyko udaru i chorób serca. Należy jednak pamiętać, że aby pozytywnie wpływała na nasze zdrowie, musi być spożywana w umiarkowanych ilościach i zawierać min. 70 proc. kakao.