Sylwia Spurek

i

Autor: Archiwum prywatne Sylwia Spurek

Przepis na wegańskie śledzie na święta od europosłanki Spurek. Zrobiła je z boczniaków. Smakują jak prawdziwe?

2021-12-22 16:27

Mylą się ci, którzy twierdzą, że ryby głosu nie mają! Sylwia Spurek (45 l.), europosłanka Zielonych, jak co roku występuje w roli rzeczniczki praw karpi oraz śledzi i przypomina o wegańskich alternatywach zapobiegających „wigilijnej rzezi ryb”. – Ryby na święta można w bardzo łatwy sposób zastąpić! – przekonuje Sylwia Spurek. Jak? Boczniakiem!

Wegańskie święta Sylwii Spurek

Święta Bożego Narodzenia w Polsce nierozłącznie kojarzą się z rybami, szczególnie z karpiem i śledziami. Europosłanka Sylwia Spurek przekonuje jednak, że Wigilia może wyglądać inaczej i nie musi się wiązać z "rzezią ryb". – Marzy mi się, że święta będą kojarzyły się wyłącznie z ciepłem rodzinnym, szacunkiem i bezpieczeństwem, a nie z zabijaniem niewinnych zwierząt – mówi „Super Expressowi” europosłanka, która szczególną uwagę zwraca na karpia. Choć większość supermarketów w Polsce odeszło od sprzedaży żywych karpi, wiele ryb przetrzymanych w za małych zbiornikach, wciąż można nabyć na wielu rynkach i bazarkach. – Nie kupujmy żywych karpi, nie nośmy ich w foliowych workach, nie zadawajmy im cierpienia. Przecież te świata są symbolem nadziei, życia i miłości. A my nadal urządzamy świąteczną rzeź karpi – woła europosłanka Zielonych i namawia do zorganizowania wegańskich świąt. – Mam apel do wszystkich: zrezygnujcie z karpi, innych ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego. Zobaczycie, że święta bez krzywdzenia zwierząt nadal mogą być rodzinne, pełne ciepła i miłości. Uwielbiamy z Marcinem Boże Narodzenie. Dlatego na moim wigilijnym stole będzie jak zawsze 12 potraw – każda wegańska. A może, gdyby Jezus narodził się teraz, byłby weganinem i wszystkich nas namawiał do przejścia na weganizm – snuje rozważania posłanka, która podzieliła się także przepisem na „wegańskiego śledzika”. Poniżej publikujemy przepis na świąteczny przysmak pani Spurek.

Czytaj także: Żywego karpia nie będzie w znanym markecie

Wegańskie śledzie na święta. Przepis Sylwii Spurek

Jak przygotować wegański zamiennik dla karpia i innych ryb na świątecznym? Oto przepis na wigilijne danie z boczniaków - wegańskie śledzie według receptury europosłanki Sylwii Spurek.

SKŁADNIKI:

  • Boczniaki,
  • cebula,
  • olej lniany (najlepiej tłoczony na zimno),
  • musztarda,
  • ocet,
  • liście laurowe,
  • ziarna ziela angielskiego,
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu.
  • sól morska.

PRZYGOTOWANIE: Boczniaki kroję w paseczki i smażę na oleju. Cebulę kroję w piórka. Przygotowuję marynatę, dodaję smażone boczniaki i cebulę. Całość mieszam, a potem przekładam do słoika i wkładam na 24 godziny do lodówki.

- Takie wegańskie śledziki to jedno z moich 12 wigilijnych dań. Pyszne, przyjazne dla środowiska i żadne zwierzę nie musi umierać. Rodzinnych i wegańskich świąt - życzy eurposłanka na łamach "Super Expressu".

Sonda
Czy w Polsce powinien zostać wprowadzony zakaz sprzedawania żywycch karpi?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE