Wegańskie święta Sylwii Spurek
Święta Bożego Narodzenia w Polsce nierozłącznie kojarzą się z rybami, szczególnie z karpiem i śledziami. Europosłanka Sylwia Spurek przekonuje jednak, że Wigilia może wyglądać inaczej i nie musi się wiązać z "rzezią ryb". – Marzy mi się, że święta będą kojarzyły się wyłącznie z ciepłem rodzinnym, szacunkiem i bezpieczeństwem, a nie z zabijaniem niewinnych zwierząt – mówi „Super Expressowi” europosłanka, która szczególną uwagę zwraca na karpia. Choć większość supermarketów w Polsce odeszło od sprzedaży żywych karpi, wiele ryb przetrzymanych w za małych zbiornikach, wciąż można nabyć na wielu rynkach i bazarkach. – Nie kupujmy żywych karpi, nie nośmy ich w foliowych workach, nie zadawajmy im cierpienia. Przecież te świata są symbolem nadziei, życia i miłości. A my nadal urządzamy świąteczną rzeź karpi – woła europosłanka Zielonych i namawia do zorganizowania wegańskich świąt. – Mam apel do wszystkich: zrezygnujcie z karpi, innych ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego. Zobaczycie, że święta bez krzywdzenia zwierząt nadal mogą być rodzinne, pełne ciepła i miłości. Uwielbiamy z Marcinem Boże Narodzenie. Dlatego na moim wigilijnym stole będzie jak zawsze 12 potraw – każda wegańska. A może, gdyby Jezus narodził się teraz, byłby weganinem i wszystkich nas namawiał do przejścia na weganizm – snuje rozważania posłanka, która podzieliła się także przepisem na „wegańskiego śledzika”. Poniżej publikujemy przepis na świąteczny przysmak pani Spurek.
Czytaj także: Żywego karpia nie będzie w znanym markecie
Wegańskie śledzie na święta. Przepis Sylwii Spurek
Jak przygotować wegański zamiennik dla karpia i innych ryb na świątecznym? Oto przepis na wigilijne danie z boczniaków - wegańskie śledzie według receptury europosłanki Sylwii Spurek.
SKŁADNIKI:
- Boczniaki,
- cebula,
- olej lniany (najlepiej tłoczony na zimno),
- musztarda,
- ocet,
- liście laurowe,
- ziarna ziela angielskiego,
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu.
- sól morska.
PRZYGOTOWANIE: Boczniaki kroję w paseczki i smażę na oleju. Cebulę kroję w piórka. Przygotowuję marynatę, dodaję smażone boczniaki i cebulę. Całość mieszam, a potem przekładam do słoika i wkładam na 24 godziny do lodówki.
- Takie wegańskie śledziki to jedno z moich 12 wigilijnych dań. Pyszne, przyjazne dla środowiska i żadne zwierzę nie musi umierać. Rodzinnych i wegańskich świąt - życzy eurposłanka na łamach "Super Expressu".