Piechociński radzi jak tanio zrobić święta

i

Autor: redakcja SE Piechociński radzi jak tanio zrobić święta

W sklepach drożyzna. Były minister gospodarki radzi, jak zrobić tanią Wielkanoc

2019-04-13 6:21

Cebula, marchew, pietruszka – podstawowe składniki tradycyjnej polskiej sałatki warzywnej są w tym roku osiem (!) razy droższe niż w poprzednie święta.  - Trzeba po prostu zrobić jej mniej i przerzucić się na inne, tańsze warzywa – radzi czytelnikom „SE” były wicepremier i minister gospodarki, Janusz Piechociński (59 l.).

Ceny rosną jak szalone, a wiele wskazuje na to, że na ostatniej prostej przed świętami będzie jeszcze gorzej. Co więc kupić, żeby nie zbankrutować, a jednocześnie kultywować polskie zwyczaje? – W tym roku stawiamy na stosunkowo niedrogą polską rzodkiewkę, botwinę, buraki, szczypiorek, ogórki szklarniowe, pomidory i sałatę – mówi Piechociński i dodaje, że do picia warto zrobić kompot z rabarbaru, bo za to warzywo w tym roku płacimy mniej niż w ubiegłym. – Jak ognia trzeba za to unikać kapusty i ziemniaków – w porównaniu z okresem zeszłorocznych świąt są one kilkakrotnie droższe – ostrzega polityk.

Drożeć będą także dominujące od lat na polskich stołach wielkanocnych jajka. – Ostatnie badania pokazują, że jajka szkodzą, więc radziłbym jeść z umiarem – mówi Piechociński. Nie brakuje jednak dobrych wiadomości dla amatorów mięsa. – Kiełbasożercy mogą odetchnąć z ulgą, bo wzrost cen nastąpi dopiero za 2-3 tygodnie – polityk uspokaja czytelników „SE”.