Aż strach iść na zakupy! Za kilogram schabu przychodzi nam już płacić średnio niemal 20 zł, kilogram kurczaka zaś to obecnie przeciętnie koszt ponad 7 zł. Dlaczego za mięso płacimy jak za zboże?
- Wzrost cen wieprzowiny dotyczy całego świata. „Winowajcą” są Chiny, w których szaleje afrykański pomór świń. Kiedy mamy wzrost cen wieprzowiny, to w naturalny sposób mamy ograniczenie jej spożycia. Ludzie przerzucają się na inne rodzaje mięs, więc ich ceny też rosną, bo rośnie popyt. To się nazywa mechanizm rynkowy: rośnie popyt, rośnie cena. Musimy też pamiętać, że nawet jak odbudujemy pogłowie świnek, twarde koszty związane z hodowlą mocno wzrosły. Mam tu na myśli wzrost kosztów pracy, oraz energii. To też ma duży wpływ na ceny, choć nie tak kolosalny jak w przypadku pierwszego czynnika – mówi w rozmowie z „Super Expressem” ekonomista Marek Zuber (48 l.).
Podwyżki cen dotyczą jednak nie tylko mięsa – drożeją niemal wszystkie produkty, goszczące na co dzień w sklepowych koszykach Polaków. Jak wynika z analiz portalu dlahandlu.pl, porównujących ceny danych produktów w polskich sklepach, od grudnia wzrosły również ceny między innymi pomidorów, jabłek czy jaj.
Schab bez kości
Grudzień 2019: 15,54
Styczeń 2020: 19,81
Kurczak cały 1 kg
Grudzień 2019: 6,52 zł
Styczeń 2020: 7,24 zł
Mleko 1l
Grudzień 2019: 2,54 zł
Styczeń 2020: 2,63 zł
Jaja 10 szt.
Grudzień 2019: 4,12 zł
Styczeń 2020: 4,39 zł
Pomidory 1 kg
Grudzień 2019: 6,1 zł
Styczeń 2020: 7,75 zł
Banany
Grudzień 2019: 3,90 zł
Styczeń 2020: 4,49 zł
Jabłka
Grudzień 2019: 2,61 zł
Styczeń 2020: 3,01 zł
Sól 1kg
Grudzień 2019: 0,85 gr
Styczeń 2020: 1,18 zł