Tajemnica ślubu u prezydenta
– Ślub miał odbyć w tajemnicy przed paparazzi – uśmiecha się w rozmowie z nami Antoni Duda, stryj prezydenta. - Z Kingą rozmawiałem kilka miesięcy temu, opowiadała mi o ślubie, przygotowaniach. Cieszę się razem z nią bardzo. Życzę jej i Mateuszowi wszystkiego co najlepsze, pomyślności, zdrowia! – dodaje wzruszony.
Wydarzenie, choć utrzymane w tajemnicy, stało się jednak jednym z najbardziej komentowanych tematów ostatnich dni. A wszystko za sprawą "Super Expressu", który jako jedyny pokazał zdjęcia ze ślubu Kingi Dudy. Uroczystość, która zaskoczyła opinię publiczną, połączyła Kingę Dudę z Mateuszem Zawistowskim, 34-letnim prawnikiem i menedżerem od wiosny kierującym funduszem Polish Defence Fund. Ten powołany przez Ministerstwo Obrony Narodowej fundusz ma na celu wspieranie innowacyjnych projektów wzmacniających zdolności obronne Polski.
Niemałe zakoczenie. Zięć prezydenta Dudy pracuje dla rządu!
Wydarzenie opłacił ojciec panny młodej
Ceremonia ślubna oraz przyjęcie weselne miały miejsce w murach Pałacu Prezydenckiego. Para młoda postawiła na dania współczesnej kuchni polskiej. Na przystawkę podano: mus z wędzonego pstrąga z kalarepką i piklowaną rzodkiewką i carpaccio z pieczonych buraków z musem z orzechów włoskich i kwiatami bratków oraz tatar z polędwicy wołowej z siekaną szalotką, piklami i sosem diżońskim. Daniem głównym była konfitowana pierś z kaczki w sosie z czerwonej porzeczki i rabarbaru z ziemniakami gratin i młodymi porzeczkami, karmelizowanymi miodem akacjowym. Dla wegetarian zaserwowano steki z kalafiora.
Jak poinformowała Małgorzata Paprocka (42 l.), szefowa Kancelarii Prezydenta, wydarzenie sfinansował ojciec panny młodej, a jego organizacja miała charakter prywatny. Na przyjęciu bawiło się około 50 gości – najbliższa rodzina i przyjaciele młodej pary. Menu, przygotowane przez renomowanych warszawskich restauratorów, Kręglickich, zachwyciło wszystkich wykwintnymi daniami.
