Siedziba TVN

Autor: Adam Ławnik Siedziba TVN

PILNE! Jest oświadczenie TVN po przyjęciu w Sejmie "lex TVN". Apelują do Dudy

2021-08-11 22:48

Po przyjęciu przez Sejm nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji, zwanej "lex TVN" głos zabrał zarząd stacji TVN. Oświadczenie zostało wydane tuż po głosowaniu w Sejmie, w którym posłowie przyjęli przepisy. Mamy treść komunikatu stacji.

W środę późnym wieczorem w Sejmie przyjęte zostały przepisy nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji, zwane potocznie "lex TVV" lub "anty-TVN". Dlaczego i skąd się wzięła taka nazwa, dowiecie się KLIKAJĄC TUTAJ. W związku z wieczornymi wydarzeniami w Sejmie zarząd  stacji TVN postanowił wydać i opublikować oświadczenie dotyczące zaistniałej sytuacji. Oto pełna treść oświadczenia zarządu TVN:

"Decyzja Sejmu w sprawie nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji jest wprost wymierzona w TVN, stanowi także bezprecedensowy atak na wolność słowa i niezależność mediów. Będziemy zdecydowanie i konsekwentnie bronić TVN24 i pozostałych kanałów TVN Grupa Discovery.Wynik dzisiejszego głosowania podważa prawo własności, powodując niepokój inwestorów zagranicznych w Polsce. Bez wątpienia godzi też w fundamenty polsko-amerykańskiego sojuszu zbudowanego w ostatnich 30 latach.  Apelujemy do Senatu oraz do Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej o odrzucenie projektu w obecnym kształcie. Od tego zależy, czy Polska nadal będzie postrzegana na arenie międzynarodowej jako kraj demokratyczny i wiarygodny dla inwestorów".

CZYTAJ TEŻ>>>Kukiz zmieszany z błotem! Porównali go do "szmaty"!

Poniżej galeria zdjęć ze środowych protestów przed Sejmem w obronie TVN i wolnych mediów:

Jarosław Gowin wyrzucony z rządu. Morawiecki zdecydował