Patryk Jaki z synem

i

Autor: Katarzyna Zaremba/SUPER EXPRESS Patryk Jaki z synem

Patryk Jaki z synkiem szykują Wielkanoc. Na stole będą mieli wegański sernik [ZDJĘCIA, PRZEPIS]

2019-04-20 6:15

W rodzinie Patryka Jakiego (34 l.) trwają wielkie przygotowania do świąt! Na wielkanocnym stole wiceministra sprawiedliwości zagoszczą wyśmienite potrawy, które pomaga przyrządzić synek polityka – mały Raduś (5 l.). Wśród nich nie może zabraknąć jagielnika, czyli wegańskiego sernika. Przepisem na ciasto minister Jaki podzielił się z czytelnikami „Super Expressu”.

- Święta Wielkiej Nocy to dla nas spokojny czas refleksji spędzony w rodzinnym gronie, ochłonięcie od codziennej bieganiny. Zwracamy wówczas uwagę, aby dzieci były zaangażowane w proces przygotowań nie tylko w kwestii poszukiwania ukrytych prezentów. Wspólnie dekorujemy pisanki, które wkładamy do koszyczka ze święconką, razem przygotowujemy świąteczne potrawy

Kim są zakapturzeni pokutnicy podczas Semana Santa? Wielkanocne procesje w Andaluzji

Patryk Jaki z synkiem

i

Autor: Synek Patryka Jakiego

opowiada nam Patryk Jaki. - Odkąd urodził się Radek, na naszym Wielkanocnym stole pojawił się jagielnik- czyli wegańska wersja sernika. Smakuje wszystkim domownikom, dlatego bardzo polecam – zachwala. Chcesz spróbować? Oto przepis!

ZOBACZ TEŻ: Przejmujące wyznanie Patryka Jakiego: Syn jest dla nas całym światem, olbrzymią miłością

Jagielnik bez pieczenia
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki ziaren słonecznika (łuskanych)
-6 świeżych daktyli lub 8 suszonych moreli
-1łyżka miodu
-1 łyżka oleju kokosowego roztopionego lub masła orzechowego

Masa

-1 szklanka suchej kaszy jaglanej

- 2 szklanki wody

- Puszka mleka kokosowego ( przechłodzona przez noc w lodówce)

- ziarenka z jednej laski wanilii/ekstrakt waniliowy

- Sok z połowy cytryny

- 1 banan

- 3 łyżki ksylitolu

Przepis: Ziarna słonecznika zmiksować na proszek. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez pół godziny potem połączyć ze słonecznikiem, miodem i olejem lub masłem. Przygotowaną masą wykleić foremkę do ciasta (mała tortownica) i wkładamy na 10 minut do lodówki.

Kaszę przepłukać by pozbyć się goryczki. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu z ziarenkami wanilii lub esencją waniliową przez 20 minut. PO ostudzeniu miksujemy na bardzo gładką masę z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, bananem i ksylitolem. Można dodać więcej wanilii jeśli chcemy bardziej waniliowy jagielnik. Masę wylewamy na spód i całość chowamy na noc do lodówki.

Nasi Partnerzy polecają