- Święta Wielkiej Nocy to dla nas spokojny czas refleksji spędzony w rodzinnym gronie, ochłonięcie od codziennej bieganiny. Zwracamy wówczas uwagę, aby dzieci były zaangażowane w proces przygotowań nie tylko w kwestii poszukiwania ukrytych prezentów. Wspólnie dekorujemy pisanki, które wkładamy do koszyczka ze święconką, razem przygotowujemy świąteczne potrawy
Kim są zakapturzeni pokutnicy podczas Semana Santa? Wielkanocne procesje w Andaluzji
opowiada nam Patryk Jaki. - Odkąd urodził się Radek, na naszym Wielkanocnym stole pojawił się jagielnik- czyli wegańska wersja sernika. Smakuje wszystkim domownikom, dlatego bardzo polecam – zachwala. Chcesz spróbować? Oto przepis!
ZOBACZ TEŻ: Przejmujące wyznanie Patryka Jakiego: Syn jest dla nas całym światem, olbrzymią miłością
Jagielnik bez pieczenia
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki ziaren słonecznika (łuskanych)
-6 świeżych daktyli lub 8 suszonych moreli
-1łyżka miodu
-1 łyżka oleju kokosowego roztopionego lub masła orzechowego
Masa
-1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- Puszka mleka kokosowego ( przechłodzona przez noc w lodówce)
- ziarenka z jednej laski wanilii/ekstrakt waniliowy
- Sok z połowy cytryny
- 1 banan
- 3 łyżki ksylitolu
Przepis: Ziarna słonecznika zmiksować na proszek. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez pół godziny potem połączyć ze słonecznikiem, miodem i olejem lub masłem. Przygotowaną masą wykleić foremkę do ciasta (mała tortownica) i wkładamy na 10 minut do lodówki.
Kaszę przepłukać by pozbyć się goryczki. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu z ziarenkami wanilii lub esencją waniliową przez 20 minut. PO ostudzeniu miksujemy na bardzo gładką masę z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, bananem i ksylitolem. Można dodać więcej wanilii jeśli chcemy bardziej waniliowy jagielnik. Masę wylewamy na spód i całość chowamy na noc do lodówki.