Instytut porównał średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów na koniec 2017 i 2016 r. Okazało się, że pod koniec ubiegłego roku wzrosły one o 13, 3 proc. - Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 54,1 proc.), owoców pestkowych (o 36,4 proc.) oraz owoców cytrusowych (o 10 proc.). Podrożały także banany (o 5,3 proc.), owoce jagodowe (o 2,6 proc.) - czytamy w raporcie instytutu. Oprócz tego znacznie podrożały na przykład owocowe mrożonki - o 4,2 proc. A to nie wszystko! W tym roku, ceny owoców nadal rosną. Np. średnie ceny jabłek w hurcie w styczniu 2018 r. w porównaniu z grudniem 2017 r. podskoczyły o 111 proc.!
- Przyczyniły się do tego małe zapasy jabłek w Polsce - tłumaczy to w raporcie Irena Strojewska, ekspertka instytutu. Z kolei według innego eksperta to konsekwencja ubiegłorocznych przymrozków.
- Zniszczyły one znaczną część kwiatów. Zbiory były niskie, a więc ceny poszybowały w górę. Owoce źle się przechowują, są duże straty, bo dużą część się po prostu wyrzuca jako owoce nienadające się do niczego. Ceny więc będą rosły do kolejnych zbiorów - ocenia Mirosław Maliszewski (50 l.), prezes Związku Sadowników RP i poseł PSL.
Czytaj: Owoce mogą szkodzić! Sprawdź, których owoców należy unikać