Odżywiamy się coraz zdrowiej

2011-10-31 3:00

Rośnie liczba gospodarstw ekologicznych. Widać z tego, że Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na to, co jedzą. W roku 2010 w stosunku do roku 2009 liczba tego typu gospodarstw wzrosła o 20 proc.

To pokazuje, jak dynamicznie rozwija się ten rynek. Wzrastające zapotrzebowanie na tzw. zdrową żywność sprawia, że nie tylko przybywa sklepów z taką żywnością, ale coraz więcej mamy zakładów przetwarzających produkty ekologiczne. W tej chwili jest to około 300 zakładów w całej Polsce. Większość tej produkcji przetwórczej stanowią owoce, warzywa i zboża. Tylko niecałe 7 proc. to produkty mięsne, a tylko 2 proc. stanowi przetwórstwo mleka.

Artykuł pochodzi z nowego tygodnika opinii: "to ROBIĆ!"

Tygodnik to ROBIĆ! ukazuje się w każdy wtorek jako bezpłatny dodatek do Super Expressu.