Sylwia Spurek na pewno już cieszy się z nadchodzących świąt. To w końcu rodzinny czas, gdy można złapać nieco oddechu i popaść w refleksję nad najważniejszymi sprawami. Europosłanka od lat obchodzi wszystkie święta po wegańsku, a popularne potrawy modyfikuje tak, by były pyszne i nie zawierały produktów odzwierzęcych. Na przykład sałatkę jarzynową robi bez jajek i na bazie majonezu wegańskiego, a jeśli zdecyduje się na pasztet, to robi go z białej fasoli, warzyw z pierzynką z chrzanu na wierzchu. Na jej stole znajdą się też babki i mazurki. - Wszystkie ciasta na naszym stole będą przygotowane bez jaj, czy masła – podkreśla polityczka. Według niej to nie wędliny i mięsa są najważniejsze w czasie świąt, a dobrobyt wszystkich istnień.
Sprawdź: WIEMY, kto zaprosi Kaczyńskiego na Wielkanoc. Tak prezes PiS spędzi święta
W naszej galerii możesz zobaczyć, jak Sylwia Spurek szykuje swoje potrawy.
- Czy tzw. tradycja jest tego warta? Wiem, że niemiło jest o tym słuchać, lepiej nie wiedzieć, nie zastanawiać się, nie myśleć. Czy Bóg naprawdę interesuje się tym, czy w wielkanocnym koszyczku jest jajko i kiełbasa? – mówiła nam Sylwia Spurek.
Podczas Wielkanocy nie może oczywiście zabraknąć żurku! Ten specjał Sylwia Spurek także przygotowuje po wegańsku, według przepisu swojego teścia, Bolesława Anaszewicza z Sieradza. Zachęca też, by w tym roku każdy spróbował wykonać go inaczej. Nie zabraknie także wegańskiej białej kiełbasy.
Składniki:
- warzywa na bulion warzywny
- zakwas
- cebula
- czosnek
- tarty chrzan
- majeranek
- liść laurowy
- pieprz w ziarenkach
- papryka wędzona
- sól i pieprz
- olej
- wegańska biała kiełbasa
Zobacz: Poseł Dziambor maluje pisanki i chce zrobić psikusa dzieciom. Ale go poniosło!
Na początek gotujemy bulion warzywny z czosnku, cebuli, por, selera, pietruszki i dużej ilości marchewki. Dodajemy do gotowania liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Podsmażamy drobno krojoną cebulę, którą należy dobrze zeszklić z dodatkiem soli, oraz paprykę wędzoną. Wyjmujemy z bulionu wszystkie warzywa, poza czosnkiem i przyprawami. Do bulionu dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę, tarty chrzan i całość gotujemy przez kilka minut, a na końcu cały bulion przecieramy na drobnym sitku. Dodajemy zakwas, majeranek, białą wegańską kiełbasę i ponownie gotujemy całość. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sylwia Spurek.