Dlaczego jest tak drogo?

2009-08-07 4:05

Ceny żywności rosną w Polsce systematycznie i nie do końca wiadomo, dlaczego tak szybko. Rolnicy twierdzą, że to nie z ich powodu i mają na to dowody. Przetwórcy posługują się tymi samymi argumentami. Na końcu tego łańcuszka są wielkie sieci sklepów. To właśnie one są obwiniane o wprowadzanie wysokich, paskarskich wręcz marż, które sięgać mają nawet do 80 procent.

Z jednej strony mamy więc wolny rynek, o który walczyliśmy, a z drugiej dyktat hipermarketów. Sprawą zajęła się wczorajsza "Gazeta Wyborcza", publikując między innymi działające na wyobraźnię zestawienie dotyczące mleka. Rolnik średnio sprzedaje litr mleka po 86 groszy. Mleczarnie odsprzedają je po 1 zł 40 groszy, a klient przy sklepowej kasie musi za nie średnio zapłacić 2 zł i 40 groszy.

Różnica między ceną u rolnika a w sklepie już na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt duża. Rolnicy chcą, żeby na opakowaniach niektórych artykułów żywnościowych pojawiały się te proste informacje: ile kosztowało wytworzenie na przykład mleka. To miałoby nieco hamować nieposkromioną chciwość handlowców. Pomysł dobry, więc... handlowcy kategorycznie się nie zgadzają. Chyba już trochę wiemy, dlaczego jest tak drogo.

Nasi Partnerzy polecają