Dlaczego jest tak drogo?

2009-08-07 4:05

Ceny żywności rosną w Polsce systematycznie i nie do końca wiadomo, dlaczego tak szybko. Rolnicy twierdzą, że to nie z ich powodu i mają na to dowody. Przetwórcy posługują się tymi samymi argumentami. Na końcu tego łańcuszka są wielkie sieci sklepów. To właśnie one są obwiniane o wprowadzanie wysokich, paskarskich wręcz marż, które sięgać mają nawet do 80 procent.

Z jednej strony mamy więc wolny rynek, o który walczyliśmy, a z drugiej dyktat hipermarketów. Sprawą zajęła się wczorajsza "Gazeta Wyborcza", publikując między innymi działające na wyobraźnię zestawienie dotyczące mleka. Rolnik średnio sprzedaje litr mleka po 86 groszy. Mleczarnie odsprzedają je po 1 zł 40 groszy, a klient przy sklepowej kasie musi za nie średnio zapłacić 2 zł i 40 groszy.

Różnica między ceną u rolnika a w sklepie już na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt duża. Rolnicy chcą, żeby na opakowaniach niektórych artykułów żywnościowych pojawiały się te proste informacje: ile kosztowało wytworzenie na przykład mleka. To miałoby nieco hamować nieposkromioną chciwość handlowców. Pomysł dobry, więc... handlowcy kategorycznie się nie zgadzają. Chyba już trochę wiemy, dlaczego jest tak drogo.