Skąd się biorą tak wysokie ceny tego artykułu? Podobnie jak w przypadku masła, którego ceny w ostatnim roku tak mocno dały nam po kieszeniach, przyczyn należy upatrywać na światowych rynkach.
- Tak naprawdę są trzy czynniki. Susza we Francji, która eksportuje najwięcej cukru w Europie, wzrost wartości waluty brazylijskiej w stosunku do dolara i atak szkodnika na trzcinę cukrową w Indiach –
– wylicza „Super Expressowi” ekonomista Marek Zuber (47 l.). A to nie wszystko. - Do tego dochodzą spekulanci, dlatego bardzo ciężko powiedzieć, jak te ceny będą się kształtować – dodaje nasz ekspert.
Pamiętajmy, że wzrost cen cukru pociąga za sobą również wyższe ceny tych artykułów, których jest składnikiem. To duża grupa produktów – od oczywiście słodyczy czy ciast, po nawet alkohole. Na dodatek cukier w takich produktach nie ma dobrego zamiennika. - Możemy powiedzieć, że w wakacje niestety będzie droższy cukier, wzrośnie cena niektórych produktów, na przykład lodów – przewiduje Zuber. To by oznaczało, że jedna kulka lodów zdrożeje o ok. 50 groszy.