Rząd chce na pół roku znieść podatek VAT na żywność, aby ulżyć Polakom w wydatkach podczas rekordowej inflacji. Nie może jednak wprowadzić zerowej stawki VAT, ponieważ zabraniają tego przepisy UE. 7 grudnia ministrowie finansów UE zawarli co prawda porozumienie o reorganizacji stawek VAT, które daje nadzieję na zerową stawkę, ale minister finansów Tadeusz Kościński (65 l.), uprzedza, że nie nastąpi to szybko. – Ta dyrektywa dopiero będzie za 2-3 lata, bo Parlament Europejski musi wydać opinię, a później Rada Europejska musi dać zgodę – powiedział Kościński w radiowej Trójce. Dodał jednak, że premier Mateusz Morawiecki postara się, aby zerowy VAT był wkrótce możliwy – będzie o to zabiegał w tym tygodniu na Radzie Europejskiej. Policzyliśmy, o ile, dzięki zniesieniu VAT, stanieją popularne produkty. Stawka VAT na większość artykułów spożywczych (np. mięso, warzywa i owoce) wynosi 5 proc. Wyższa jest np. na cukier (8 proc.), a jeszcze wyższa np. na owoce morza (23 proc.).
Jeśli będzie zerowa stawka VAT na żywność, to za litr mleka zapłacimy średnio 3,32 zł (zamiast 3,50 zł obecnie), a kilogram cukru kupimy za 3,45 zł (zamiast 3,75 zł). Rocznie statystyczny Polak zaoszczędzi na zakupach tych dwóch produktów 48 zł.