Tak wynika z nowych danych Głównego Urzędu Statystycznego, porównujących wrzesień 2019 z wrześniem 2018. To właśnie cukier obok warzyw podrożał w ciągu ostatnich miesięcy najbardziej. Drożej kosztuje nas zwykłe posłodzenie herbaty, czy domowe wypieki. Kilogram cukru to koszt średnio 2,68 zł.
Rok temu w tym samym okresie ceny wynosiły nieco ponad 2 zł. Skąd taki skok? - Na ceny cukru wpływają oczywiście popyt i podaż. Z jednej strony w przypadku upraw buraków cukrowych i trzciny cukrowej mieliśmy do czynienia z klęskami jak pożary, czy powodzie, które powodowały, że zmniejszała się produkcja. Z drugiej strony w bogacących się społeczeństwach rośnie popyt na cukier. Należy też pamiętać, że rynek cukru jest najbardziej podatny na spekulacje. To również powoduje wzrost cen. W samej Polsce zaś na cenę surowca ma wpływ wzrost kosztów pracy oraz energii – tłumaczy Marek Zuber (47 l.), ekonomista.
Oprócz tego mocno podrożało też mięso wieprzowe, wędliny, pieczywo, czy ryż. Aż strach iść na zakupy! - Każdego dnia, gdy jestem w sklepie, to widzę, że coś zdrożało. Ceny rosną w zastraszającym tempie, a nasze emerytury niestety nie – narzeka Zofia Żukowska (77 l.), emerytka z Siedlec (woj. mazowieckie). Emeryci cierpią przez drożyznę, bowiem żywność stanowi dominującą pozycję w strukturze ich wydatków.
ZOBACZ TEŻ: PORAŻAJĄCE ceny mięsa w polskich sklepach! Drożej nawet o 50 proc.
Ceny cukru
wrzesień 2018 – 2,03 zł
styczeń 2019 – 2,36 zł
czerwiec 2019 – 2,37 zł
wrzesień 2019 – 2,68 zł
Zofia Żukowska (77 l.), emerytka z Siedlec
Każdego dnia gdy jestem z sklepie, to widzę, że coś zdrożało. Ceny rosną w zastraszającym tempie, a nasze emerytury niestety nie. Najbardziej drożeje cukier! Jeszcze w ubiegłym tygodniu był o 50 groszy tańszy.