Jak zaznaczył Polski Instytut Ekonomiczny, statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej. Co najczęściej wyrzucamy do kosza? Pieczywo, owoce i wędliny. Jak wskazał Polski Instytut Ekonomiczny, w krajach Zachodu marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności. „Źródłami strat artykułów spożywczych są przede wszystkim gospodarstwa domowe, mające 53 proc. udziału w ogółem marnowanej żywności, a następnie przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.), produkcja (11 proc.) oraz dystrybucja (5 proc.)" - wyjaśnili eksperci w jednym z wydań „Tygodnika Gospodarczego PIE”. Tymczasem nad problemem marnowanej żywności postanowiła pochylić się Marta Kaczyńska. Przytoczyła równie przerażające dane.
ZOBACZ TAKŻE: Był bardzo blisko Kaczyńskiego, teraz ujawnia szokującą prawdę. Wielu się mocno zdziwi
„Ponad 900 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu, a w dobrze sytuowanych krajach rocznie wyrzuca się ponad 1,3 mld ton jedzenia. Według najnowszych danych w Polsce co sekundę do kosza trafia 153 kg żywności. Rocznie wyrzucamy 5 mln ton jedzenia. To suma odpadów z etapów produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Największy udział w marnowaniu jedzenia mają ostatni w łańcuchu – konsumenci. Aż 60 proc. wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych ( 3 mln ton). Przeciętnie Europejczycy wyrzucają ok. 179 kg żywności na osobę rocznie” - napisała w tygodniku „Sieci” Marta Kaczyńska. A Wy co sądzicie o problemie marnowanej żywności? Zostawcie komentarz pod tekstem!